stoten

Stoten

De inbraaktechniek die de laatste jaren door een groot aantal dieven in particuliere woningen en bedrijven wordt gebruikt, heet “stoten”, en maakt het mogelijk toegang te krijgen tot meer dan 85% van de bestaande mechanische cilinders zonder deze te forceren, zonder lawaai te maken en in enkele seconden.

Anti stoot sloten

U zult zeggen, is dit mogelijk? Helaas wel; de techniek bestaat erin een in een willekeurige kopieermachine gemaakte sleutel in de laagste stand te steken waartoe de inwendige bouten van de cilinder reiken, en er met een voorwerp op te slaan. Zo eenvoudig is dat. Dit proces zorgt ervoor dat de pennen gaan trillen en loskomen van de tegenpennen (zie grafiek), waardoor de draai van de sleutel vrijkomt en de cilinder wordt ontgrendeld, waardoor de deur opengaat.

Gebeurt dit echt, vindt er diefstal plaats met deze techniek, en het antwoord is JA. De laatste maanden zijn we getuige geweest van talloze soortgelijke diefstallen, die ook een probleem vormen voor de opstalverzekering, aangezien de sloten niet geforceerd zijn en je moet bewijzen dat het om een illegale toegang gaat.

Is er een manier om dit te omzeilen? Tot enkele jaren geleden was er praktisch geen Europese profielcilinder op de markt die niet door stoten kon worden geopend. Als reactie op de ontdekte dreiging zijn fabrikanten uit het topgamma echter nieuwe modellen met anti-stootsystemen op de markt gaan brengen. Meer bepaald willen we het hebben over de TX, TK en Locxis anti-stootcilinder van RB.

 Kenmerken van de TX en TK anti-stootcilinders, hoe werken ze?

Nieuwe stootblokkeringscilinders TXNieuwe stootblokkeringscilinders TK

Vanuit Cerrajero Online voeren onze slotenmakers in Madrid veel veranderingen door van de oude modellen naar de nieuwe anti-stootcilinders, als reactie op de toename van diefstallen van deze stijl die zich voordoen.

De gemeenschappelijke kenmerken van de TX en TK cilinders zijn:

  • Geavanceerd anti-stootbeveiligingssysteem.
  • Niet-kopieerbare sleutels met veiligheidssensoren.
  • Elektronische kopieercontrole.
  • Bescherming tegen picking.
  • Dubbele anti-paniek koppeling (maakt openen mogelijk zelfs als we de sleutel erin laten zitten).
  • UNE-EN 1303 kwaliteitscertificaat.

In het geval van het TK model, hebben we ook drie belangrijke voordelen:

Het bevat in zijn voorste deel een lens van gebakken staal, die de mogelijkheid om de rotor uit te boren elimineert.

Het gehele onderste en centrale deel wordt gevormd door een stalen versterking die voorkomt dat de cilinder breekt.

Hij wordt standaard geleverd met een anti-extractiesysteem voor de rotor.

Zoals men kan zien, verhogen beide modellen voor anti-stootsloten op zeer significante wijze de veiligheid in gepantserde en gepantserde deuren, en hoewel het TK-model superieur is qua kenmerken, betekent dit niet dat dit model altijd moet worden gemonteerd. Logischerwijze verschilt ook de prijs van beide modellen en het is belangrijk te weten in welke gevallen elk model moet worden geïnstalleerd. Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste toegangssystemen voor inbraken, volgens de frequentie waarin ze momenteel voorkomen:

  •  Stoten.
  • Breken van de cilinder.
  • Uitnemen van de rotor (met gereedschap).
  • Openbreken van sloten.

Met de nieuwe TX- en TK-antistootcilinders worden stoten en “pickpicking” rechtstreeks uitgesloten, zodat het breken van de cilinder en het uittrekken van de rotor moeten worden vermeden.  Hier is het waar de voorste schilden die onze deuren hebben geïnstalleerd in het spel komen (…. of NIET geïnstalleerd, dat gebeurt ook). Afhankelijk van de mate van bescherming die onze deur heeft voor de cilinder, hebben we de volgende gevallen:

Zonder schild: We kunnen waarnemen dat een deel van het lichaam van de cilinder in de lucht hangt en we kunnen het vastgrijpen om het te breken.

Met basisschild, zonder voorbescherming: We hebben een schild rond de cilinder, maar het lichaam en de rotor ervan zijn in zicht.

Met schild met lichaamsbescherming: Het omringt het hele lichaam van de bol, alleen de rotor blijft in het zicht.

Schild met bescherming van lichaam en rotor: Het beschermt niet alleen het lichaam van de cilinder, maar heeft ook een rond stuk met een gleuf (anti-boorlens genoemd), dat voorkomt dat de rotor wordt uitgetrokken of doorboord.

In de eerste twee gevallen (wij hebben geen schild of dit is een basismodel) zullen wij altijd het TK-model aanbevelen, omdat wij enerzijds het gevaar uitsluiten dat de cilinder kan worden gebroken (het TK-model heeft een centrale stalen staaf in de lengterichting, die voorkomt dat hij wordt gebroken) en anderzijds dat er in kan worden geboord (het heeft zijn eigen anti-boorlens ingebouwd). Er zijn echter goedkopere modellen op de markt die ook in het centrale gedeelte zijn versterkt, en professionals, althans bij Locksmith Online, zullen wij altijd de optie aanraden die het best bij elke omstandigheid en elk budget past.

In het geval van het hebben van een compleet schild, met anti-boor lens en bescherming van het lichaam van de cilinder, kiezen voor de TK cilinder zou eigenlijk dupliceren wat al bestaat, meer uitgeven aan iets dat ons niet zal bieden iets wat we niet hebben. Daarom zal het TX model ons toelaten dezelfde graad van bescherming te hebben met een veel krappere begroting.

De twijfel rijst juist wanneer ons schild geen bescherming heeft voor de rotor van de cilinder: Plaatsen wij een TK-model met anti-boorlens en anti-pik bescherming, of een TX-model, zonder deze opties? Wel, het antwoord is ….. dat beide opties zeer correct zijn: Afhankelijk van het budget, het installatiegebied, de deur zelf, kunnen we met beide modellen zeer goed beschermd zijn. Het is noodzakelijk om aan te geven dat de overval door middel van afzuigers van rotor of geboord zeer, zeer zeldzaam is, aangezien zij gespecialiseerde machines vereisen en lawaai produceren, reden waarom de dieven gewoonlijk niet voor deze technieken kiezen. Je ziet bijna nooit een inbraak waarbij ze gebruikt worden, dus de mogelijkheden die een TK biedt zijn waarschijnlijk nooit nodig. Daarom is een TX een zeer valabele en voordeligere optie.

Locxis Anti Stoot Sloten van RB

We updaten dit artikel als we dat vinden, echter onze anti stoot cilinder bij uitstek is, anno 2017, de nieuwe Locxis anti stoot cilinder van RB, de cilinder die wij beschouwen, de parel in de kroon. Lees er meer over op:

Zoals altijd raden wij u aan een vertrouwde vakman te raadplegen die u een eerdere begroting zal voorleggen en u de beste optie zal aanbevelen. Vanuit Cerrajero Online installeren wij anti-stoot sloten in Madrid en omliggende steden, maar voor die gevallen waarin wij u niet persoonlijk kunnen helpen, kunt u ons altijd raadplegen via onze email ([email protected]) of onze contact telefoon (619930560). Wij zullen u graag van dienst zijn.